گزارش از همایش بین الملی گذر عطارد از مقابل خورشید
کارگاه و همایش بین الملی نجوم و اخترفیزیک ایرانی- فرانسوی گذرعطارد در تاریخ 19 و20 اردیبهشت 1395 با همکاری انجمن نجوم ایران و دانشگاه یزد برگزارشد.
این همایش با حضور تعدادی از دانشمندان فرانسوی از مؤسسه اختر فیزیک پاریس، رصدخانه پاریس، دانشگاه نیس سوفیا آنتی پولی و همچنین با حضور جمعی از منجمان و اساتید و دانشجویان علم فیزیک ونجوم از دانشگاههای تبریز، یزد ، زنجان ،پژوهشگاه دانشهای بنیادی و انجمن نجوم ایران در تاریخ 19 اردیبهشت آغازشد.
پروفسور ژان پیر روزلت، پروفسور جی سوشی، پروفسور سرژ کوچمی و ژان موئت از فرانسه، دکتر حبیب خسروشاهی و دکتراحسان توابی از ایران از جمله سخنرانان ومدرسان این کارگاه دو روزه بودند. سخنرانی ها با موضوعات تخصصی در زمینه نجوم و اختر فیزیک صورت گرفت.
در خلال این سخنرانی ها در صبح روز دوشنبه نمایش پوسترها را داشتیم. از 20 مقاله ارسال شده به این همایش که تیم فیزیک نجومی برساووش از دانشگاه پیام نور زنجان با ارائه 4 مقاله در زمینه های خورشید و نجوم شرکت داشت.
بعدازظهر روز دوشنبه در هوای نیمه ابری در بام ارگ تاریخی سریزد معروف به رباط نو شرکت کنندگان نسبت به رصد گذر عطار از مقابل خورشید اقدام کردند و سعی در ثبت این واقعه مهم نمودند .
گذر سیارهای از مقابل خورشید از پدیدههای کمیاب آسمان است که از دید ناظر زمینی تنها برای دو سیاره تیر (عطارد) و ناهید (زهره) رخ میدهند.
تعداد گذرهای سیاره عطارد را نسبت به سیاره زهره بیشتر است و در هر قرن ۱۳ تا ۱۴ بار شاهد گذر سیاره عطارد از مقابل خورشید هستیم. زمانی که این سیاره در نقطه اوج مداری خود نسبت به خورشید است کمترین فاصله را نسبت به زمین پیدا میکند که در این حالت از نظر رصدی در بهترین حالت قرار دارد. از نظر ظاهری قطر سیاره عطارد در آسمان حدود ۱۲ ثانیه قوسی است و در هنگام گذر عطار از مقابل خورشید، این سیاره به صورت لکه دایرهای کوچک بر روی دیسک خورشید دیده می شود.رصد با چشم غیر مسلح و حتی با فیلتر ممکن نیست، نگاه مستقیم به خورشید میتواند آسیبهای جدی به چشم وارد کند و در مواردی نیز منجر به نابینایی کامل شود. این پدیده نجومی تنها با تلسکوپ و دوربینهای دو چشمی که به فیلتر خورشیدی مجهز هستند، میسر بود. تماسهای دوم و سوم گذر عطارد از غرب اروپا بود و شهرهای غربی ایران نیز زمان بیشتری از گذر عطارد را میتوانستند رصد کنند.
اهمیت این گذر از انجایی برای ما مهم بود که این پدیده تا 33 سال دیگر این گذر در اردیبهشت ماه رخ نمی دهد. لازم به ذکر است در کنار برگزاری کارگاه، برنامه های جانبی دیگری نیز همانند بازدید از اماکن تاریخی و توریستی یزد نیز در نظرگرفته شده بود.
در پایان جا دارد از تمام کسانی که پذیرای ما در این همایش بودند خصوصا پورفسور عجب شیری زاده ،دکتر حداد دبیرکارگاه و سرکار خانم گمرکی و جناب دکتر احسان توابی ریاست دانشگاه پیام نور زنجان وسرپرست تیم نجوم برساووش کمال تشکر را نماییم.