اندکی صبر نمایید...

چند پرسش و پاسخ درباره تقویم هجری خورشیدی و تحویل سال

زمان حدودی مطالعه ۲ دقیقه | ۳۰ اسفند ۱۳۹۹ |خبرهای دنیای نجوم
  1. چطور تحویل سال را با دقت ثانیه حساب می کنیم؟

در تقویم هجری خورشیدی، تحویل سال یک تعریف دقیقا نجومی دارد. لحظه ای است که از دید ناظر زمینی خورشید به نقطه مشخصی در آسمان می رسد که اصطلاحا اعتدال بهاری گفته می شود. در اعتدال بهاری که با شروع سال ما یکی است خورشید دقیقا از شرق طلوع می کند. نیاکان ما این پدیده را می شناختند و در ساخت بسیاری از بناهای نجومی این تقارن لحاظ شده است.


2–  آیا طول سال(فاصله دو تحویل سال متوالی) ثابت است؟

خیر، اثرات گرانشی ماه و سیارات باعث می شود که طول سال تغییر کند. بنابراین با جمع و تفریق کردن عدد ثابتی نمی توان زمان تحویل سال های بعد را تعیین کرد. به طور متوسط طول سال 365 روز و 5 ساعت و 48 دقیقه است ولی در واقع می تواند تا حدود 20 دقیقه بیشتر یا کمتر از این مقدار باشد.


3– آیا سال کبیسه هر 4 سال تکرار می شود؟

خیر. اگر کسر شبانه روز دقیقا 6 ساعت بود اینطور میشد ولی چون این مقدار کمی کمتر است در تقویم ما گاهی کبیسه 5 ساله داریم!


4- تحویل سال 1400 ساعت 13:7:28 سی اسفند 1399 است. تکلیف اون چند ساعت بعد از تحویل سال چی میشه؟! هر چند که تحویل سال رخ داده است و از نظر صرفا نجومی وارد سال جدید شدیم،  ولی در تقویم هر روز از صفر بامداد شروع میشه تا ساعت 24.  بنابراین در تقویم جز سال 1399 محسوب می شود


5– پس چرا گاهی تحویل سال را جز سال جدید حساب میکنیم؟

اگر تحویل سال قبل از ساعت 12 ظهر اول فروردین رخ دهد آن را جز سال جدید محسوب میکنیم ولی اگر در بعدازظهر رخ دهد چون بیشتر شبانه روز گذشته آن را جز سال قبلی در نظر میگیریم.

امیر حسن زاده (مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران)

مطالب مرتبط

رویدادهای گذرا و اخترفیزیک پیام رسان چندگانه
رویدادها و فعالیت‌های نجوم حرفه ای و دانشگاهی

رویدادهای گذرا و اخترفیزیک پیام رسان چندگانه

این کارگاه یکی از بیست کارگاهی است که توسط رصدخانه ملی ایران (INO) و پژوهشکده نجوم ( SoA ) طراحی شده و به میزبانی دانشگاه صنعتی اصفهان (IUT) برگزار می‌شود . هدف اصلی، استفاده بهینه از تلسکوپ 3.4 متری INO و سایر تجهیزات رصدی آینده و موجود توسط محققان و دانشجویان و نیز افزایش ظرفیت و توسعه نیروی انسانی متخصص است.

دینامیک تعمیم یافته نیوتونی، موند (MOND) در خوشه کهکشانی   AGC 114905
خبرهای دنیای نجوم

دینامیک تعمیم یافته نیوتونی، موند (MOND) در خوشه کهکشانی  AGC 114905

اخیرا گروهی از منجمین از دانشگاههای سنت آندرو اسکاتلند، بن آلمان و تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان با مطالعه ی کهکشان فوق پراکنده  AGC 114905 موفق به توصیف ویژگی های آن بر مبنای یکی از نظریات جایگزین ماده ی تاریک شده اند. 

کارگاه تخصصی تحلیل داده های نجومی
خبرهای نجوم حرفه‌ای

کارگاه تخصصی تحلیل داده های نجومی

امروزه تلسکوپ‌ها به همراه آشکارسازها حجم عظیمی از داده‌ها را در طول موج‌های مختلف از آسمان دریافت و ثبت می‌کنند. تصاویر و داده‌های گرفته‌شده، از تنوع اطلاعاتی بسیاری برخوردار هستند و تحلیل و آنالیز این داده ها نیازمند آموزش تخصصی می باشد.